IEA Başkanı Birol: “2023 enerji sektörü için çok daha zor bir yıl olacak”
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Lideri Fatih Birol, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası sürecin küresel enerji krizine yol açtığını ve bu nedenle 2023’ün enerji sektörü için çok daha zor bir yıl olacağını söyledi.
Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Güç ve İklim Merkezi’nin (IICEC) düzenlediği “Dünya Enerji Krizi: Çözümler ve Yenilenebilir Enerjinin Rolü” konulu konferansta, dünyadaki birçok ülkenin kriz nedeniyle resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. güç krizi.
küresel kriz ekonomiToplumsal dengeyi ve toplumsal dengeyi olumsuz etkilediğine işaret eden Birol, bu durumun ülkelerdeki enflasyon oranlarını son 40 yılda görülmemiş seviyelere çıkardığını söyledi.
Birol, önümüzdeki dönemde küresel güç krizinden en çok etkilenecek üç bölgenin gelişmekte olan ülkeler, AB ve Rusya olacağını belirtti:
“Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bir hafta sonra 1 Mart’ta dünyanın daha önce görmediği bir enerji krizine girdiğini söyledim. 2022 kötü bir yıl oldu. Bu popülist bir yaklaşım. 2023 çok daha zor bir yıl olacak.” O kadar da hoşumuza gitmiyor, belki de 2022’yi arıyoruz, şu anki küresel elektrik krizinin bir numaralı kurbanı gelişmekte olan ülkeler olacak, elektrik ithal eden ülkeler bir dış borç girdabına girmek üzere görüyorum. Bu grup Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerini içeriyor.Krizden etkilenecek ikinci bölge Avrupa Avrupa’nın güç konusunda bir özeleştiri yapması gerekiyor.Avrupa bu dönemde kaynaklarını çeşitlendirmemenin cezasını çekiyor. Avrupa’da sanayi sektöründe ciddi bir yavaşlama.İstihdam sorunu da beraberinde gelecektir.Siyasi ve toplumsal yansımaları olabilir.Rusya ise dünya enerji sisteminin temel taşlarından biriydi.Önemli bir enerji kaynağıydı. ihracatçı. 23 Şubat’tan sonra değişmeye başladı. Rusya Avrupa için değerli ama Rusya için de Avrupa’dır. değerli. Şimdi Rusya büyük bir farkla en büyük müşterisini kaybetti. Onu diğer müşterilerle hızlı bir şekilde değiştirmek kolay değil.”
Rusya’nın petrol ve doğal gaz sahalarının jeolojik olarak zor bölgelerden oluştuğuna işaret eden Birol, “O bölgelerden petrol ve doğal gaz elde etmek için ileri teknolojiler kullanmak gerekiyor. Bunu sağlayan teknoloji firmaları Rusya’dan çekildiler ve devam ediyorlar. Bu açıdan üretim, üretimin önemli bir parçası, kesintiye uğrayacağını söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“Kriz yenilenebilir enerjiyi hızlandıracak”
Birol, enerji kriziyle birlikte birçok ülkenin acil mali ve yasal programlar yayınlayarak temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi hızlandırdığını söyledi.
Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin 5 yılda 2400 gigawatt artacağını ifade eden Birol, “Bu dönemdeki artış, dünyanın son 20 yılda yaptığı artışa benzer şekilde artacak. Güneş ve rüzgarda hızlı bir artış görüyoruz. Bu yıl özellikle binalarda güç verimliliği uygulamalarındaki artış ortalama artışın 2 katıdır.Bu durum devletlerin teşvik sisteminden kaynaklanmaktadır.Üstelik 2019 yılında dünyada satılan her 100 arabadan 4’ü elektrikli olmuştur. 2022’de dünyada satılan her 100 arabadan 15’i elektrikli olacak.2030’da dünyanın en büyük üç pazarı olan ABD, Çin ve Avrupa’da satılacak her iki arabadan biri elektrikli olacak.Tüm bu gelişmeler olumlu etkiliyor saf güce geçiş.” dedi.
“Küçük modüler reaktörler öne çıkıyor”
Nükleer enerjide ciddi bir dönüş olduğunu ve bunun Avrupa’da başladığını ifade eden Birol, “Bunlar küçük modüler reaktör dediğimiz konvansiyonel nükleer santrallerden daha küçük, ayrıca mevcut konvansiyonel nükleer santraller şeklinde. yani sekizde biri veya onda biri şeklinde daha esnekler.Daha ucuza ve daha kolay üretilebilen yeni teknolojiler gündemde.” söz konusu.
Bu tedbirlerin alınmasındaki ana itici gücün enerji güvenliği olduğunu vurgulayan Birol, “Bugün dünyada yenilenebilir enerjinin büyümesinin arkasındaki en önemli faktör büyük bir farkla enerji güvenliğidir.” dedi.
Dünyanın büyük ekonomilerinin temiz enerji teknolojilerinin üretiminde önemli rol üstlenmek için hükümetlerin de desteklediği büyük bir yarışa girdiğini belirten Birol, bu yarışın dünyadaki temiz enerji teknolojilerinin maliyetlerini düşüreceğini ifade etti.
“IICEC, Türkiye’de lider bir model ve merkezdir”
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, IICEC’nin paydaşları bir araya getirerek “Başarı Üçgeni” modeli çerçevesinde ortak akıl oluşturmaya devam ettiğini söyledi.
IICEC’in ekosistem içinde çalıştığını ve etki alanını genişlettiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Sabancı, “Türkiye’nin en değerli fırsat alanlarından biri olan yenilenebilir enerji odaklı analitik bir bakış açısı sunan IICEC, alanında ilk ve öncüdür. , bu yıl da Outlook serisi kapsamında sektör paydaşları ile katılımcı bir anlayışla çalışmalarını tamamladı.” söz konusu.
Bu çalışmanın kritik bulgu ve önerilerini dinleyeceklerini belirten Sabancı, “Bundan sonra IICEC, Türkiye’nin güç ve iklim politikalarının önünü açmak, karar vericilere ve tüm paydaşlara yol göstermek için çalışmaya devam edecek. Değer veriyorum. bilime dayalı değerli yaklaşımların ve işbirliklerinin oluşturulması.IICEC, bu bakış açısıyla Türkiye’de öncü bir model ve merkezdir.” değerlendirmesini yaptı.