Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: Belediye İlk Kez Geliri Giderinden Fazla Olan Bütçe Gösterdi
Sarıyer Belediye Lideri Şükrü Genç, “Yatırımlarımızın tamamını, kısıtlı kaynaklarımız ve geçirdiğimiz 320 soruşturmaya rağmen kurum bütçemiz ve bağışçılarımızın desteğiyle yani dayanışma ruhuyla karşıladık. Bu süre içinde Sarıyer Belediyesi, ilk kez geliri giderinden fazla olan bir bütçe gösterdi. Sadece ilk 5 yılımızda dahi bizden önceki yönetimlerin toplamından daha fazla altyapı çalışması gerçekleştirdik” dedi.
Şükrü Genç, bugün Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni’nde konuştu. Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.
Törende Sarıyer Belediyesi’nin geçmiş ve gelecek projelerini anlatan Genç, şunları söyledi:
“HALKA DOKUNAN 47 MARKA OLUŞTURDUK: Ne iş yapıyorsak yapalım, başarılı olmak için bir koşul var; planlamak. Planlamanın da olmazsa olmaz beş temel kuralı var; tasarlayacaksınız, planlayacaksınız, projelendireceksiniz, uygulayacaksınız ve raporlayacaksınız. Maalesef toplumumuzda bu beş kural ikiye indirilmiş vaziyette. Tasarlamak, akla gelmek demek, çabucak uygulamaya geçmek demek. Raporlamayı da yalnızca askerde tekmil olarak verirdik, onun dışında şu anda daha yeni yeni başlayan kurumsal bir uygulama olarak başladı. Bu beş prensip doğrultusunda ilçemizin yol haritası Sarıyer Kalkınma Hareket Planı’nı hazırladık ve katılımcılık aslıyla 210 proje ürettik. İlçemiz tarihinde görülmemiş hizmetlerin yanı sıra kanunla belirtilen belediye vazifeleri ortasında bulunmayan, hayatın içinden çıkarak tamamı halka dokunan 47 marka oluşturduk.
320 SORUŞTURMAYA KARŞIN YATIRIMLARIMIZI KARŞILADIK: Planlı ve hakikat idare anlayışıyla 60 milyon TL bütçe, 48 milyon TL malvarlığıyla devraldığımız belediyemizi bugün 1 milyar 74 milyon TL bütçeye ve 19 milyar TL mal varlığına ulaştırdık. Yatırımlarımızın tamamını, kısıtlı kaynaklarımız ve geçirdiğimiz 320 soruşturmaya karşın kurum bütçemiz ve bağışçılarımızın dayanağıyla yani dayanışma ruhuyla karşıladık. Bu mühlet içinde Sarıyer Belediyesi, birinci kere geliri sarfiyatından fazla olan bir bütçe gösterdi. Yalnızca birinci 5 yılımızda dahi bizden evvelki idarelerin toplamından daha fazla altyapı çalışması gerçekleştirdik.
ÇOCUK GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ 12 ŞUBE OLACAK: Açılışını ve temel atma merasimlerini gerçekleştireceğimiz projeler, bu anlayışla bütünümüzün devamı niteliğindedir. Çocuk gündüz bakımevleri… Eğitimde erken çocukluk, en kıymetli periyot. Vazifeye geldiğimizde hiç bulunmayan gündüz bakımevini 10 şubeye çıkardık, kısa müddette 12 şube olacak. Bugün 591 çocuğumuz kayıtlı, geride kalan müddette 3 bin çocuğumuz eğitim aldı. Yani 3 bin çocuk ve ailenin hayatına dokunduk. Amacımız, her mahallede bir şube olması.
25 BİN KİTAPLI DİJİTAL KÜTÜPHANEYE ERİŞİM SAĞLANABİLECEK: Araştırma yapan yahut araştırmaya ilgi duyan, okullarında kütüphane yahut ders çalışmaya uygun yer bulunmayan, artan kitap maliyetlerini karşılayamayan, 7’den 70’e okumayı çok seven herkes için eski başkanlık binamızı kütüphaneye dönüştürdük. 7 bin 500 adet yetişkin, 2 bin 500 adet çocuk kitabı olmak üzere 10 bin kitap yer alan kütüphane, 64 kişilik oturma kapasitesine sahip. Ayrıyeten Sarıyerli vatandaşlarımız, istedikleri her yerden 25 bin adet elektronik kitap yer alan dijital kütüphanemize erişim sağlayabilecek. Düzenlenecek imza günleri, seminerler, atölyeler ile kentimizin kültür-sanat ajandasında hak ettiği yeri almış Sarıyer Edebiyat Günleri’nin etkisini yıl boyunca devam ettirmekteyiz.
YENİ MERKEZE UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ’NİN İSİMLERİ VERİLDİ: Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Hasret Türeci Toplumsal Rehabilitasyon ve Terapi Merkezi… Hazırladığımız ‘Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya Düzeni Üzerine Düşünceler’ kitapçığıyla uzmanların görüşlerini inceledik. Lokal idareler olarak neler yapmamız gerektiğine dair başlıklar belirledik. Pandemi sürecini, ruhsal ve fizikî tesirlerini, faaliyette bulunan 5 hayat, 7 semt konutumuzdan edindiğimiz deneyimlerle birleştirerek yeni yaptığımız toplumsal merkezlerin kapsamını değiştirdik. Park, hobi bahçeleri, aktiflik ve atölye salonları, spor alanı, fizik tedavi ünitesi, laboratuvar üzere farklı gereksinimleri bir ortaya topladık. Bugün açılışını yaptığımız merkeze Uğur ve Hasret hocaların isimlerini verdik.
BULDUĞUMUZ HER BOŞLUĞU YEŞİL ALAN OLARAK KIYMETLENDİRİYORUZ: Sekiz yeni park… Sarıyer, İstanbul’un yeşil yüzü. Bu yüzü soldurmamak için çok çabaladık, çabalıyoruz, çabalayacağız. Bulduğumuz her boşluğu yeşil alan olarak değerlendiriyoruz. Bugün açılışını yapacağımız 8 parkta olduğu gibi. Bu anlayışımız sayesinde 2009 yılında 92 park sayısını 182’ye, 208 bin metrekare yeşil alanı 471 bine, 0,74 metrekare olan kişi başına düşen yeşil alan ölçüsünü 1,40 metrekareye çıkardık.
MÜLKİYETİ SAVUNDUK, KİMSEYİ YERİNDEN ETTİRMEDİK: Sarıyer’in 40 yıllık sorunu, mülkiyet. Sarıyer bir gecekondu kenti ve en önemli sorunu mülkiyet. Mülkiyet hakkını savunduk, kimseyi yerinden ettirmedik. Güvencesiz dönüşümlere izin vermedik, oluşturulan göç projelerine karşı durduk. Genel Başkan’ım, sizin İBB Başkanlığı adaylığınız sırasında gittiğimiz bir mahalle vardı. Artık o mahallenin yıkım kararları vardı. Sizin ve bizim birlikte bir kelamımız vardı onlara, ‘Sizleri hiçbir yere göndermeyeceğiz ve buradaki her türlü hizmeti de alacaksınız’ diye. O mahalle orada şu anda ve her türlü eksiği giderilmiş durumda. Bekledikleri şey şu andaki, mülkiyet hakkı.
RANTIN YÜKSEK OLDUĞU MAHALLELER ‘RİSKLİ ALAN’ İLAN EDİLİYOR: Rantın yüksek olduğu mahallelerimiz bakanlıkça ‘riskli alan’ ilan edilmeye başlandı. Vatandaş biliyor ki orası eski taş ocağı üzerine konseyi. Vatandaş beni aradı, ‘Fay hattını mahallemize getirmişler’ dedi. Artık münasebetiyle o fay sınırının orada gösterilmiş olmasının bir manası olmadığını vatandaşımız da biliyor.”